Nieuwe
boeken over wijn verschijnen wekelijks. Ze komen in alle maten en
gewichten. Deze “Wine Grapes” is met zijn gewicht van maar liefst 4 kilogram beslist ongeschikt om te lezen in bed of mee te nemen in de handbagage van een Ryanair-vlucht. Het boek is volledig gewijd aan de
wetenschap van de ampelografie. Que ? Het gaat om de tak van de wetenschap die de
fysieke kenmerken van druivenvariëteiten analyseert en vergelijkt (van het Griekse ampelos = wijnstok en graphos =
beschrijving) : de vorm van bladeren, trossen, bessen enz..
De
enorme vooruitgang die werd geboekt in het onderzoek naar het DNA van
organismen gaf dit onderzoek vleugels. Wijnwereldschokkend was bijvoorbeeld
de ontdekking dat cabernet sauvignon eigenlijk een kruising van cabernet franc
en de witte sauvignon blanc is. Het boek geeft een aantal
stambomen met als bijzonderste die van de pinot-familie. Sommige stambomen zijn ondermaats
en prematuur, meteen het enige minpunt van dit prachtige naslagwerk. Ik onthield alvast dat pinot
noir, pinot gris en pinot blanc identieke dna-profielen hebben en dus als één
en dezelfde variëteit moeten worden beschouwd.
Wine
Grapes is geen boek om in één ruk - knipoog naar de betreurde (pdw) - uit te
lezen maar wel een naslagwerk om keer op keer naar terug te grijpen. Hoe zit
dat ook weer met die chardonnay, is dit nu al dan niet een pinot-variëteit
(antwoord : nee, een halfzusje) en wist u dat braucol en fer servadou
synoniemen zijn voor één en dezelfde druif ? Wist u dat we vanaf nu beter
altijd garnacha zouden zeggen, en niet grenache, nu onomstotelijk is komen vast te staan dat de
druif uit Spanje komt. Dat de
Californische Zinfandel en de Italiaanse
Primitivo dezelfde waren wisten we al maar dat we deze voortaan beter Tribidrag
noemen naar de Kroatische naam waaronder deze variëteit al sinds de 15de eeuw
bekend was nieuw voor mij. Tribidrag
is iets beter uitspreekbaar dan Crljenak Kastelanski, een ander synoniem, wat
meegenomen is.
Tussen
de lijnen is dit ook een interessant verhaal lezen over volksverplaatsingen en
veroveraars zoals Jancis Robinson in haar voorwoord schrijft. De aanwezigheid
van een bepaalde druif in een bepaalde regio heeft vaak alles te maken hebben met de aanwezigheid
van vreemde bezetters of conquistadores.De meest lezenswaardige stukken in het boek gaan echter over allerlei vergeten druivenvariëteiten zoals de Loin de l'oeil waar we nu net mee in ons glas zittten : de droge Gaillac "Renaissance" 2009 en de zoete Gaillac "Renaissance doux" 2008 van Domaine Rotier. De Gaillac doux is gemaakt van 100% loin de l’oeil of len de l’el en beslist één van de beste en origineelste zoete wijnen. Op blz. 544 van Wine Grapes vinden we de Len de l’El. Er wordt gestart met een korte samenvatting : “highly localized and well suited to the production of sweet wines in its native Gaillac”. “Ver van het oog” moet hier verstaan worden als ver van de knop (het oog waarop werd teruggesnoeid) zo leren we hier.
We
lezen dat deze druif na de phylloxera-catastrofe op veel plaatsen vervangen
werd door de productievere mauzac. Vandaag staan er niet meer dan 640 ha len de
l’el in in de Tarn-regio. Bij de productie van droge Gaillac wordt deze druif vaak
geblend wordt met andere variëteiten zoals mauzac blanc, mauzac rose,
muscadelle en sauvignon blanc. En inderdaad in de droge
Renaissance wordt aan de len de l’el sauvignon toegevoegd om de fraîcheur van de wijn te vergroten.
Over de hele lijn geslaagd en een onmisbaar boek voor iedereen die iets wil opsteken over druivenvariëteiten.
“Wine Grapes - a complete guide to 1,368
vine varieties, including their origins and flavours” van Jancis Robinson,
Julia Harding & José Vouillamoz is
verschenen bij Allen Lane (Penguin) UK http://www.jancisrobinson.com/categories/wine_grapes.html
The
beautifully designed, 1,200-page, full-colour Wine Grapes is published by Allen Lane (Penguin) in the UK
(cover design as shown on the left) and Ecco (Harper Collins, cover design
shown on the right) in the US in October 2012. It provides comprehensive
details on all 1,368 vine varieties currently making wine in commercial
circulation - including their origins, how they grow, where they are planted,
how their wines taste and previously unpublished information on how they are
related.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten