donderdag 28 februari 2013

Over de heropstanding (renaissance) van een vergeten druif & Wine Grapes van Jancis Robinson


Nieuwe boeken over wijn verschijnen wekelijks. Ze komen in alle maten en gewichten. Deze “Wine Grapes” is met zijn gewicht van maar liefst 4 kilogram beslist ongeschikt om te lezen in bed of mee te nemen in de handbagage van een Ryanair-vlucht. Het boek is volledig gewijd aan de wetenschap van de ampelografie. Que ? Het gaat om de tak van de wetenschap die de fysieke kenmerken van druivenvariëteiten analyseert en vergelijkt  (van het Griekse ampelos = wijnstok  en graphos =  beschrijving) : de vorm van bladeren, trossen, bessen enz..
 
De enorme vooruitgang die werd geboekt in het onderzoek naar het DNA van organismen gaf dit onderzoek vleugels.  Wijnwereldschokkend was bijvoorbeeld de ontdekking dat cabernet sauvignon eigenlijk een kruising van cabernet franc en de witte sauvignon blanc is. Het boek geeft een aantal stambomen met als bijzonderste die van de pinot-familie. Sommige stambomen zijn ondermaats en prematuur, meteen het enige minpunt van dit prachtige naslagwerk. Ik onthield alvast dat pinot noir, pinot gris en pinot blanc identieke dna-profielen hebben en dus als één en dezelfde variëteit moeten worden beschouwd.
 
Tussen haakjes : interessant om te lezen dat Frankrijk een ander Europees land moet laten voorgaan als het op het grootste aantal originele variëteiten aankomt. Frankrijk heeft er 204, Italië maar liefst 377. Het land met de grootste oppervlakte wijngaard ter wereld Spanje heeft “slechts” 84 autochtone variëteiten.

Wine Grapes is geen boek om in één ruk - knipoog naar de betreurde (pdw) - uit te lezen maar wel een naslagwerk om keer op keer naar terug te grijpen. Hoe zit dat ook weer met die chardonnay, is dit nu al dan niet een pinot-variëteit (antwoord : nee, een halfzusje) en wist u dat braucol en fer servadou synoniemen zijn voor één en dezelfde druif ? Wist u dat we vanaf nu beter altijd garnacha zouden zeggen, en niet grenache, nu onomstotelijk is komen vast te staan dat de druif uit Spanje komt.  Dat de Californische Zinfandel  en de Italiaanse Primitivo dezelfde waren wisten we al maar dat we deze voortaan beter Tribidrag noemen naar de Kroatische naam waaronder deze variëteit al sinds de 15de eeuw bekend was nieuw voor mij.  Tribidrag is iets beter uitspreekbaar dan Crljenak Kastelanski, een ander synoniem, wat meegenomen is.
Tussen de lijnen is dit ook een interessant verhaal lezen over volksverplaatsingen en veroveraars zoals Jancis Robinson in haar voorwoord schrijft. De aanwezigheid van een bepaalde druif in een bepaalde regio heeft vaak alles te maken hebben met de aanwezigheid van vreemde bezetters of conquistadores.

De meest lezenswaardige stukken in het boek gaan echter over allerlei vergeten druivenvariëteiten zoals de Loin de l'oeil waar we nu net mee in ons glas zittten : de droge Gaillac "Renaissance" 2009 en de zoete Gaillac "Renaissance doux" 2008 van Domaine Rotier. De Gaillac doux is gemaakt van 100% loin de l’oeil of len de l’el en beslist één van de beste en origineelste zoete wijnen. Op blz. 544 van Wine Grapes vinden we de Len de l’El. Er wordt gestart met een korte samenvatting : “highly localized and well suited to the production of sweet wines in its native Gaillac”. “Ver van het oog” moet hier verstaan worden als ver van de knop (het oog waarop werd teruggesnoeid) zo leren we hier.



We lezen dat deze druif na de phylloxera-catastrofe op veel plaatsen vervangen werd door de productievere mauzac. Vandaag staan er niet meer dan 640 ha len de l’el in in de Tarn-regio. Bij de productie van droge Gaillac wordt deze druif vaak geblend wordt met andere variëteiten zoals mauzac blanc, mauzac rose, muscadelle en sauvignon blanc. En inderdaad in de droge Renaissance wordt aan de len de l’el sauvignon toegevoegd om de fraîcheur van de wijn te vergroten.
 
De auteurs noemen ook een aantal interessante domeinen en jawel Domaine Rotier wordt hier genoemd (naast 4 andere domeinen).

Over de hele lijn geslaagd en een onmisbaar boek voor iedereen die iets wil opsteken over druivenvariëteiten.
 


“Wine Grapes - a complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours” van Jancis Robinson, Julia Harding & José Vouillamoz  is verschenen bij Allen Lane (Penguin) UK http://www.jancisrobinson.com/categories/wine_grapes.html

The beautifully designed, 1,200-page, full-colour Wine Grapes is published by Allen Lane (Penguin) in the UK (cover design as shown on the left) and Ecco (Harper Collins, cover design shown on the right) in the US in October 2012. It provides comprehensive details on all 1,368 vine varieties currently making wine in commercial circulation - including their origins, how they grow, where they are planted, how their wines taste and previously unpublished information on how they are related.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten